HÅLLBAR ARKITEKTUR

För att kunna möta framtidens klimatutmaningar måste vi alla arbeta för att bidra till en mer hållbar byggbransch. Vi har en stark tro på att vår insats är en viktig byggsten för att minska koldioxidutsläppen i vårt verksamhetsområde och att grön arkitektur lägger själva grunden för ett hållbart samhälle.

CIRKULÄRT BYGGANDE

Vi tror på en omställning till cirkulärt byggande, processer som främjar återanvändning av material och långlivade strukturer.

FÖR EN GRÖNARE BYGGBRANSCH

Klimatförändringarna är en av vår tids absolut största utmaningar. Vi ser i realtid hur miljöförändringarna sker även i vårt närområde, hur biologisk mångfald hotas och hur naturvärden förstörs. Enligt boverkets siffror stod byggsektorn år 2019 för 19 procent av Sveriges totala kväveoxidutsläpp och 34 procent av energianvändningen, vilket ger en stor och betydande miljöbelastning på vårt klimat. 

För att kunna möta framtidens klimatutmaningar måste vi alla arbeta för att bidra till en mer hållbar byggbransch. Vi har en stark tro på att vår insats är en viktig byggsten för att minska koldioxidutsläppen i vårt verksamhetsområde och att grön arkitektur lägger själva grunden för ett hållbart samhälle.Vi som arkitekter och byggnadsingenjörer spelar en avgörande roll i att främja en mer hållbar arkitektur- och byggbransch.

Genom att integrera hållbarhet i alla skeden av design- och planeringsprocessen kan vi bidra till att minska negativa miljöpåverkningar, främja socialt välbefinnande och skapa ekonomiskt livskraftiga lösningar.  

BIOLOGISK MÅNGFALD

Biodiversitet är ett avgörande element som inte bara berör naturen, utan även vårt samhälle och arkitekturen som formar det. Det är en nyckelfaktor för att upprätthålla ekosystemens funktion och för att säkerställa att vår planet fortsätter att stödja alla levande organismer, inklusive människor. Buskar och träd tillsammans med annan grönska och blommor utgör de en viktig livsmiljö för fåglar, smådjur och insekter.

Vi som arkitekter kan bidra både genom att skapa utrymme för biotoper både på och runt byggnaderna, och genom att välja byggnadsmaterial och utföranden som minimerar skadeverkningar både i tillverkning/produktion och lokalt på plats.

FUNKTIONELLA OCH VACKRA MILJÖER FÖR ALLA

Grönområden i stadsmiljön och tillgång till naturen är av avgörande betydelse för människors välbefinnande. Det är bevisat att vistelse i naturen minskar stress och främjar den mentala hälsan. Med gröna gaturum ökar möjligheterna till rekreation, lek och fysisk aktivitet för alla invånare, unga som gamla. 

Våra städer behöver bli mer resilienta för att klara framtidens klimatförändringar. Genom att analysera och planera byggnadernas utformning och placering i förhållande till växtlighet och grönytor kan vi skapa bättre levnadsmiljö, och samtidigt minska de lokala riskerna med klimatförändringarna genom att bättre hantera både värmeböljor och oväder. Vi strävar efter att göra dessa analyser i tidigt skede i alla projekt som rör ny- eller tillbyggnader.  

TILLSAMMANS GÖR VI SKILLNAD

Metod Arkitekter har antagit Architects Declare, som är ett upprop och nätverk som samlar arkitektbranschen kring framtidens klimatutmaningar. Det startades i Storbritannien 2019 och har sedan spridit sig runt om i världen. Genom att underteckna upproret är vi tillsammans med andra arkitektkontor med i kampen om att skapa grönare arkitektur.

LÄS MER

DE GLOBALA MÅLEN

De globala målen är den mest ambitiösa agendan för hållbar utveckling som världens länder någonsin antagit. Med hjälp av den vill man uppnå fyra fantastiska saker till år 2030: Att avskaffa extrem fattigdom, minska ojämlikheter och orättvisor i världen, främja fred och rättvisa och att lösa klimatkrisen.

LÄS MER

KONTAKTPERSONER

“Det är viktigt att fokusera på hållbarhet eftersom våra designval påverkar resursanvändningen inte bara i produktionsskedet utan även många år efter. Utmaningarna framöver, som klimatförändringar och resursbrist, kräver att vi omdefinierar designnormer och börja tänka nytt. Positivt sett driver hållbarhetsfokus innovation och samarbete, inspirerar till gröna lösningar och skapar hälsosamma, energieffektiva miljöer. Genom att agera nu kan vi som arkitekter forma en bättre framtid och integrera hållbarhet som en grundläggande princip i vår yrkesutövning.”

SIMONA HALICI

“Byggande är en holistisk verksamhet där arkitektens roll är att överblicka hela byggnaden och hela byggprocessen som system och styra den i en ändamålsenlig, effektiv och människovänlig riktning. Under mina snart 20 år i yrket har jag skaffat mig goda kunskaper om både arkitektur och byggande vilket jag ser som avgörande verktyg för att kunna minimera byggnaders skadeverkningar och maximera deras nytta. Som arkitekt och hållbarhetsansvarig strävar jag efter att vara en kunnig och lyhörd partner inriktad på konkret, praktisk nytta, att göra varje projekt till det bästa det kan vara utifrån sina förutsättningar.”

PATRIK TÖRNQUIST