Östra Salabacke, lägenheter

 
 
X

Östra Salabacke, lägenheter

Lägenheter, etapp 2. Utvalt projekt i markanvisningstävling.


 

Beställare: OOF
Område: Uppsala
Skede: Pågående


Östra Salabacke är ett område som utvecklas i snabb takt och är en viktig del i utvecklingen av Uppsalas östra stadsdelar. Vårt förslag på flerbostadshus i tilldelningsområde 3 blev utvalt i kommunens markanvisningstävling.

Mötet mellan den mer stadsmässiga skalan mot Fyrislundsgatan och radhusbebyggelsen mot Johannesbäcksgatan hanteras genom en gradvis terrasserande byggnad där skalan går från 6 våningar till 2 våningar. Byggnaden består av cirka 21 lägenheter i varierande storlekar fördelat på 5 våningsplan. Alla lägenheter har balkong mot söder och en privat zon närmast loftgången på entrésidan varifrån man kan nå de gemensamma takterrasserna i sydväst. Takterrasserna gestaltas med olika teman och karaktärer. Den nedersta bjuder på en grön och lummig trädgård, en nivå upp ges möjlighet att odla sina egna grönsaker och högst upp är terrassen utrustad med utekök för möjlighet till gemensamma grillkvällar i kvällssolen 

Byggnaden uppförs helt i trä med en massivstomme i KL-trä som kläs in med fasadpanel i brandskyddat trä. Färgskalan går från ljust rödbrunt till mörkbrunsvart och panelen behandlas så att träets ådring och ytstruktur förblir synlig. Även horisontella ytor som balkonger, takterrasser och loftgångar kläs med trä.